KADINCA DÜNYAM
 Bebeklerin beslenmesiyle ilgili sık sorulan sorular Uyeolbl6[/url]

Join the forum, it's quick and easy

KADINCA DÜNYAM
 Bebeklerin beslenmesiyle ilgili sık sorulan sorular Uyeolbl6[/url]
KADINCA DÜNYAM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bebeklerin beslenmesiyle ilgili sık sorulan sorular

Aşağa gitmek

 Bebeklerin beslenmesiyle ilgili sık sorulan sorular Empty Bebeklerin beslenmesiyle ilgili sık sorulan sorular

Mesaj tarafından MeLiKe C.tesi Ocak 08, 2011 4:02 pm


Bebek beslenmesi, ilk bir yılda çok daha önemlidir. Bu dönemde beyin gelişiminin %80'i tamamlanırken; vücut yüzeyi 2 kat, vücut ağırlığı da 3 kat artar. İlk bir yılda yanlış ve yertersiz beslenme, ileriye dönük telafisi mümkün olmayan büyüme ve gelişme bozukluklarına neden olabilir. Beslenme sadece bebeğin doymuş olması veya sadece et, sadece muz yemesi, sadece süt içmesi anlamına gelmez. Doğru beslenme, aynı öğünde tüm ana besin maddelerinin, doğru oranlarda verildiği beslenme şeklidir.

Erken dönemde; yani ilk 4-6 ayda anne sütü veya başlangıç biberon mamaları bebeğin besinsel ihtiyaçlarını karşılarken; 4. aydan itibaren, büyüyen bebeğin ihtiyaçları doğrultusunda ek besin takviyesi gerekir.Bebek beslenme otoritelerinin bilimsel ortak görüşü, anne sütü veya hazır başlangıç mamalarının 4. aydan itibaren büyüme ve gelişme için tek başına yeterli olmadığı ve ek gıdalara yani karma beslenme programına başlanılması gerektiğidir.

Bebek için 4-6 aydan sonra anne sütü yeterli olamamaktadır. Ancak bu, annenin bebeği sütten tamamen kesmesi demek değildir. Ancak gün gelecek ve bebeği tamamen sütten kesmek de gerekecektir.

Bir yaşını geçen bebeklerin anne sütünden besin sağlaması da pek söz konusu değildir. Uzun süreler biberon kullanma veya emme de diş sağlığı açısından zararlı olabilir. Memeden kesme zamanı geldiğinde, olabildiğince kararlı davranmak gerekir. Öncelikle memenin yerine yavaş yavaş değişik besinler konulur ve emzirme gittikçe azaltılır. En sona, gece geç vakit emzirmeyi bırakabilirsiniz. Bebeği bu konuda zorlamayın. Bebek için üzülmenize gerek yoktur, birkaç gün içinde unutacaktır. Anne, memeden kesmeyi bebeği terk etmek gibi duygusal bir sorun haline getirmemelidir. Bebeklerle birlikte geçirilebilecek pek çok vakit vardır

Gaz sancısı neden olur?
Bebeklerin erken dönemde sindirim sistemi gelişmemiş olduğundan, bazı bebeklerde özellikle ilk 4 ay gaz sancısı olması doğaldır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz sancılarına daha seyrek rastlanır. İnek sütü, şekerli su, nişastalı şekerli bebek mamaları, emziklerin bala veya pekmeze batırılması, ek besinlere erken başlanması, bebeğin kundaklanması, altının sık değiştirilmemesi gibi durumlar gaz sancılarını arttırır.

Gaz sancısını önlemek için ne yapılabilir ?
Her beslenmeden sonra bebek, gaz çıkarıncaya kadar omuza doğru yatırılıp hafif hafif sırtı ovalanmalıdır. Karın masajları yapmak gaz sancılarını hafifletir. Bebeğin yatış pozisyonunu sık sık değiştirmekte önemlidir.

Sütüm yeterli değil, arttırmak için ne yapabilirim ?
Bu dönemde stres, yorgunluk ve gerilimden uzak durmak da son derece önemlidir. Anne sütünü artırmak için, öncelikle beslenmenize dikkat etmelisiniz. Et, meyve, sebze, tahıl tüm besin gruplarından oluşan karma beslenme ve anne sütünü artırmak için bol sıvı tüketimi düzenli ve sık sık emzirmek, anne sütünün artırılmasında en önemli unsurlardandır. Beslenmenizi doktor kontrolü altında devam ettirmeniz sizin için en uygun olanıdır.

Sütüm yeterli gelmiyor, bebeğin gelişimi yeterli seviyede değil. Mama verirsem bebeğim anne sütünü bırakır mı ?
Piyasada mevcut pek çok ithal ürünün arasında, GÜVENİLİR Ülker Hero Baby Biberon Mamaları SUKROZ, NİŞASTA, AROMA içermediğinden ve anne sütüne adapte edilmiş olduğundan, bebeğin anne sütünü bırakması olası değildir.

Sadece anne sütü ile beslenme bebek için yeterli midir ?
Genelde erken dönemde tek başına anne sütü ile beslenme bebeğin büyüme ve gelişmesi için yeterli olmasına karşın, doktorunuzun bebeğinizin aylık kontrolleri sırasında, onun gelişimini ve kilo artışını değerlendirerek vardığı karar asıl önemli olandır.

Sağlıklı bir bebekte kilo artışı nasıl olmalıdır ?
Yeterli anne sütü alan bir bebeğin, ilk 3 ay haftada ortalama 200-250 gr. alması gerekir. 4. aya kadar aylık kilo artışı ortalama 800 g. olmalıdır. 4. aydan sonra bebeğin kilo artış hızı yavaşlar.

Anne sütü ile besliyorum. Çok sık kaka yapıyor, normal mi ?
Anne sütü ile beslenen bebekler sık ve hafif sulu dışkı yapabilirler. Genellikle altın sarısı renginde olan bu dışkı, günde 5 'den fazla değilse endişelenmenize gerek yoktur.

Anne sütünün yanında hangi ek gıdalara başlayabilirim ?
Anne sütü alan bebeklere ilk 4 ay ek gıda vermeye gerek yoktur. 4. ayın sonunda başlayabileceğiniz ek gıdalarla ilgili, doktorunuza veya beslenme uzmanınıza danışmalısınız.

Anne sütü veriyorum, su vermeme gerek var mı ?
Hayır. Anne sütü, ilk 4 ay, bebeğin su ihtiyacı da dahil olmak üzere bütün besin ihtiyaçlarını karşılar.

Anne sütünü nasıl kesebilirim ?
Bunun en iyi yolu öğün sayısını zaman içinde azaltmak ve en son, gece öğününü de kesmektir. Zaten öğünler atlandıkca süt oluşumu da azalacaktır.

Anne sütü alan bebeklere ayrıca vitamin ve mineral takviyesi gerekir mi ?
Sadece doktorunuzun önerisi vitamin ve mineral kullanabilirsiniz.

Pişiği nasıl önleyebilirim ?
Bebeğinizin altını sık sık değiştirin. Hazır bebek bezleri kullanmıyorsanız, bezlerin yıkanmasında sabun tozu kullanmayı, bezleri kaynatmayı ve ütülemeyi unutmayın. Bebek altını kirletmişse, sadece ılık suyla temizleyin. Cilt kıvrımlarına özel önem gösterin. Kesinlikle pudra kullanmayın ve her alt temizlendikten sonra pişiği önleyici bir krem kullanın.

Ek besinlere ne zaman başlamalıyım ?
Beslenme otoritelerinin ortak görüşü, ek besinler için en uygun dönemin en erken 4. ay; en geç 6. ay olduğudur. Ek Besinlere geçiş döneminde, başlayacağınız ilk katı gıdalar tahıllar ve meyve suyu püreleridir. Tahıllardan pirinç ve mısır içerenleri, düşük allerjeniteleri nedeni ile ilk başlanması gereken ürünlerdir.

Ek Besinleri verirken nelere dikkat etmem gerekir ?
İlk başlayacağınız besini az miktarlarda ve bebek açken vermelisiniz. Bu arada bebeğinizde farklı bir reaksiyon görürseniz (ishal, kusma, alerji vs..), doktorunuza danışmalısınız. Bu dönemde vereceğiniz bütün gıdaları kaşıkla vermeniz, çiğnemeye ve yutmaya alışmasını sağlayacaktır.

Devam maması ile muhallebi ve yoğurt nasıl hazırlanabilir ?
Devam Maması ile Muhallebi Yapımı:
100 ml. (1 çay bardağı) su ile 1 tatlı kaşığı pirinç ununu pişirip ocaktan indirdikten sonra içerisine 3 ölçek devam maması ilave ederek hazırlayabilirsiniz.

Devam Maması ile Yoğurt Yapımı:
100 ml. devam mamasını hazırlayıp ılık iken (45°C) içerisine 1 çay kaşığı yoğurt ilave ederek mayalayın. Üzerine bir bez örterek oda ısısında 3-4 saat bekletin.

İlk kez kaşık maması kullanacağım. Bebeğim henüz 4 aylık, hangisiyle başlamalıyım ?
Bebeğin katı gıdalara geçişinde teorik olarak her zaman pirinçli ürünlerden başlanması daha doğrudur.

Biberon mamaları ile kaşık mamaları arasındaki fark nedir ?
Biberon mamaları sıvı suyla hazırlanan besinlerdir. Kaşık mamaları ise yarı katı kıvamda, suyla veya devam maması ile hazırlanan ürünlerdir.

Gluten içermeyen kaşık mamaları hangileridir ?
Ülker Hero Baby Pirinçli, Mısırlı-Muzlu.

Evde hazırlanan katı mamaların daha doğal olduğuna inanıyorum. Hazır kaşık mamalarının, evde hazırlanan ürünlerden bir üstünlüğü olduğunu düşünmüyorum…
Ülker Hero Baby Hazır Kaşık Mamaları daha besleyici, dengeli, doğal ve sağlıklı beslenme olanakları sunmaktadır.

Ülker Hero Baby Kaşık Mamalarında kullanılan tüm hammaddeler, bebek için özel olarak seçilmiş ve uygunluğu belgelerle tanımlanmış ürünlerdir. Dışarıdan satın alınan sebze-meyveler, kimyasal maddeler, hormon ve pestisit kalıntısı (tarım ilacı artıkları) riski içeren ürünlerle mukayese edildiğinde, Ülker Hero Baby Kaşık Mamaları %100 doğallık garantisi sağlayan; hormon, katkı maddesi, aroma içermeyen, güvenilir besinlerdir. Bir diğer önemli husus ise "dengeli beslenme" dir. Dengeli beslenme, bebeğe herhangi bir besin verilmesi değil, doğru besin çeşitlerinin doğru oranda ve doğru miktarda verilmesi demektir. Hiçbir evin mutfağında bebeğe kaç mg. demir, kaç gr. sodyum veya ne oranda protein, karbonhidrat verildiği kesin olarak bilinemez. Ülker Hero Baby Kaşık Mamaları'nda, beslenmede en önemli unsur olan dengeli beslenme sağlanmıştır. Bebekler evde hazırlanmış tahıl mamalarını sindirmekte zorlanabilir. Ülker Hero Baby Kaşık Mamaları'nda kullanılan Hero'ya özgü gerçek (ileri teknoloji - maksimum hijyen) Enzimatik Hidroliz yöntemi sayesinde besinlerin sindirimleri son derece kolaylaştırılmış olduğu gibi, besinlerden sağlanan biyoyararlanım da maksimuma çıkarılmıştır. Ülker Hero Baby Hazır Kaşık Mamaları'nın hazırlanışı çok pratik olup kullanım kolaylığı sağlarken, bileşimleri bebek için %100 biyoyararlanım sağlar. Evde hazırlanan yiyecekler zaman kaybına neden oldukları gibi, pişme sırasında oluşabilecek besin kayıpları nedeni ile biyoyararlanımları düşüktür.

Ürünlerinizin açık kutu ömürleri ne kadardır ? Açık kutular nerede saklanabilir ?
Bütün mamaların açık kutu ömürleri kutu üzerinde yazmaktadır. Kaşık mamalarımızın açık kutu ömrü bir aydır. Açık kutular serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Buzdolabında saklamaya gerek yoktur.

Kavanoz mamalarını günde kaç öğün verebilirim ?
Günde 2-3 öğün, ara veya ana öğün olarak verebilirsiniz.

Mamalar katkı, koruyucu madde ilavesi olmadan nasıl bu kadar uzun kullanma süresine sahip oluyorlar ?
Ülker Hero Baby'nin Kavanoz/Püre Mamaları yüksek teknoloji ile sterilize edilmiştir. Mamalar önce ani olarak çok yüksek sıcaklığa çıkarılıyor, yine ani olarak oda sıcaklığına düşürülüyor ve düşürülür düşürülmez de vakumlu makinelerle hava almayacak biçimde kapatılıp emniyet halkasıyla sabitleniyor. Bu yöntem sayesinde, mama kapağı açılana dek ilk günkü tazeliğini koruyor. Eskiden büyükannelerimizin evlerde özenle hazırladığı katkı maddesiz konservelerin doğallığına, yüksek teknoloji sayesinde büyük çaplı üretimlerde de ulaşılabiliyor.

Hammadde Kontrol Sistemi'nin anlamı nedir ?
Ülker Hero Baby ürünlerine özgü "Hammadde Kontrol Sistemi" her bir ürünün yüksek kalitesini, güvenilirliğini, tazeliğini ve lezzetini kontrol eder. Hero tarafından geliştirilen bu yöntem sayesinde, tamamen doğal yollarla yetiştirilmiş meyve, sebze ve tahıllar sadece üretim yeri kontrolünden değil; bio sertifikalı üretim yapan üreticinin ürünleri olarak, hem üretim aşamasında tek tek analitik laboratuvar testlerinden, hem de üretim sonrası kontrolden geçer. Bu titiz çalışma sayesinde Hero 116 yıldır, sizin gibi bebeğine en iyisini vermek isteyen milyonlarca annenin güvenli tercihidir.

Kavanoz mamaları benim evde hazırladığım yiyeceklerin yerini tutar mı ?
Ülker Hero Baby, evde hazırlanan besinlere göre daha sağlıklı bir alternatif oluşturmakta, birçok açıdan evde hazırlanan yiyeceklerden daha besleyici, dengeli, doğal ve sağlıklı beslenme olanakları sunmaktadır. Ülker Hero Baby Püre (Kavanoz) Mamaları üretiminde kullanılan tüm hammaddeler, birinci kalitede ve bebeğiniz için özel olarak seçilmiş hammaddelerdir. Katkı maddesi, toksik madde, kimyasal madde, aroma, esans içermezler ve bebeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda demir, kalsiyum ve vitaminle zenginleştirilmişlerdir.

Bebeğim bir Püre/Kavanozun tamamını bir öğünde tüketmezse geri kalan kısmı saklayabilir miyim ?
Bu mamaların bir kavanozu tek öğünlüktür. Ama bebeğiniz tamamını bir öğünde tüketemezse, kavanozun kapağını sıkıca kapatarak, buzdolabında 48 saat saklayabilirsiniz.

Satın alırken dikkat etmem gereken bir özellik var mı ?
Kavanoz mamalarını satın alırken son kullanma tarihine ve mamanın hava alıp almadığına dikkat etmelisiniz. Vakumun bozulmadığından emin olmalısınız. Ürünü satın almadan önce kapağına parmağınızla bastırdığınızda tık tık sesi geliyorsa ürün hava almış demektir. Hava almış kavanozları satın almamanız gerekir.

Hazırlanmış mamayı ne kadar sürede tüketmeliyim, artan mamayı muhafaza edebilir miyim ?
Mamayı hazırladıktan sonra, taze olarak yarım saat içinde tüketmelisiniz. Bu süre, bebeğin emme süresi çok uzuyorsa en fazla 1 saate çıkabilir. 1 saatten sonra mamayı kesinlikle muhafaza etmemelisiniz. Her beslenme için taze mama hazırlamalısınız.

Suyu ne kadar süre kaynatmam gerekir ?
Mama hazırlamada kullanılacak su, en az 10 dakika kaynatılmalıdır.

Biberonları her beslenmeden sonra kaynatmaya gerek var mı ?
Evet. Mama, protein içeren bir ürün olduğundan, mikroorganizmaların üremesi için ideal bir kaynaktır. Bu nedenle biberon önce bir fırça ile sabun kullanarak temizlenmeli, daha sonra mutlaka kaynatılmalıdır.

Kaynak: mynet.com
king
MeLiKe
MeLiKe
ADMİN
ADMİN

Mesaj Sayısı : 73
Kayıt tarihi : 07/01/11
Yaş : 42

http://kadincadunyam.benimforum.org

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz